Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Εντός Μαρτίου αλλαγές για την ανάπτυξη συνεταιριστικών επιχειρήσεων

Οι πολιτικές προώθησης της Κοινωνικής Οικονομίας που έχουν προγραμματιστεί για το 2016, με πρώτη την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις τον Μάρτιο, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) που συνεδρίασε χθες υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.
Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου, παρουσίασε τους άξονες της μεταρρύθμισης για την ουσιαστική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου και την προώθηση δράσεων και χρηματοδοτικών εργαλείων. Στόχος της κυβέρνησης είναι να διευκολυνθεί η ανάπτυξη σύγχρονων συνεταιριστικών εγχειρημάτων σε παραγωγικούς τομείς και να ανέλθει το μερίδιό τους στην οικονομία στα επίπεδα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Ειδικότερα, το υπουργείο Εργασίας εντός του Μαρτίου 2016 θα προχωρήσει σε σειρά βελτιώσεων του νόμου Ν. 4019/2011 προκειμένου να διευκολυνθεί η δημιουργία συνεταιριστικών εγχειρημάτων. Επίσης, για πρώτη φορά κωδικοποιείται και εναρμονίζεται η συνεταιριστική νομοθεσία επιτρέποντας την ανάπτυξη των επιμέρους ειδών των συνεταιρισμών.
Σε συνδυασμό με τις θεσμικές αλλαγές προωθούνται:
* Η σύσταση σε κάθε περιφέρεια ενός Κέντρου Στήριξης και Προώθησης της Κοινωνικής Οικονομίας που θα παρέχει υπηρεσίες μίας στάσης (one stop shop).
* Η ανάπτυξη συστήματος μικροχρηματοδοτήσεων, ώστε τα εγχειρήματα της Κοινωνικής Οικονομίας να είναι επιλέξιμα, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα της νομικής τους μορφής και τη χαμηλή κεφαλαιακή τους βάση.

* Η εξέταση κινήτρων για την έναρξη λειτουργίας επιχειρήσεων ΚΑΟ (Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία).
* Η συγκρότηση ινστιτούτου το οποίο θα παρέχει εξειδικευμένες προτάσεις για τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την παρακολούθηση πολιτικών και δράσεων για την κοινωνική οικονομία.
Στη συνεδρίαση έγινε έλεγχος της προόδου και αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των δράσεων που υλοποιούνται σε όλο το φάσμα της κοινωνικής πολιτικής, με έμφαση στο Πρόγραμμα Καταπολέμησης της Ανθρωπιστικής Κρίσης και τον σχεδιασμό για την ανάπτυξη του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (θα τεθεί σε ισχύ στο δεύτερο τρίμηνο του 2016), όπως αναλύθηκαν από την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.
http://www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου