Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Παρουσίαση της "ΘΕΟΓΕΝΗΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ" - Ιστορικό και σχεδιασμός



      
Παρουσίαση της επιχείρησης


1. Επωνυμία  – Νομική Μορφή


Η  Θεογένης είναι μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση παραγωγικού συλλογικού σκοπού, η οποία έχει ως στόχο την κοινή ωφέλεια και την αύξηση της απασχόλησης στην ευρύτερη περιοχή όπου δραστηριοποιείται.

2. Ιστορικό ίδρυσης


Η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Θεογένης συστάθηκε τον Σεπτέμβριο του 2014 από πέντε κατοίκους του Τυχερού του Δήμου Σουφλίου στον Νομό Έβρου, και πήρε οριστική βεβαίωση από το μητρώο κοινωνικής οικονομίας τον Φλεβάρη του 2015. Σήμερα τα μέλη – εταίροι είναι εννέα (9). Συνεργαζόμενα μέλη της ομάδας παραγωγών οσπρίων είναι 18 αγρότες, στην ομάδα παραγωγών πεπονιού «Χρυσή Κεφαλή» είναι 23 αγρότες, και στις δύο ομάδες υπάρχει η δυνατότητα αύξησης του αριθμού. Επίσης συστήνεται ομάδα παραγωγών «Βιομηχανικής Κάνναβης» με 
αγρότες από όλη την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας με εκτιμώμενη έκταση καλλιέργειας 2000 στρέμματα για το 2017 . Ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον περισσότεροι από 100 παραγωγοί για να μπουν στην καλλιέργεια της Κάνναβης sativa με την καθοδήγηση της Θεογένης Κοιν.Σ.ΕΠ


3. Σκοπός


Σκοπός της Κοιν.Σ.Επ. είναι η παραγωγή προϊόντων και παροχή υπηρεσιών για την ικανοποίηση των αναγκών της συλλογικότητας (πολιτισμός, περιβάλλον, οικολογία, εκπαίδευση, παροχές κοινής ωφέλειας, αξιοποίηση τοπικών προϊόντων, διατήρηση παραδοσιακών δραστηριοτήτων και επαγγελμάτων) που προάγουν το τοπικό και συλλογικό συμφέρον την προώθηση της απασχόλησης, την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και την ενδυνάμωση της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης.
Το κοινωνικό πρόβλημα το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει είναι η ανεργία και οι περιορισμένες ευκαιρίες απασχόλησης στην περιοχή, η έλλειψη συλλογικών προσπαθειών παραγωγής και προώθησης των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων του τόπου και η ερημοποίηση της υπαίθρου.  

Βασικός στόχος της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. ΘΕΟΓΕΝΗΣ είναι η διατήρηση και αξιοποίηση τοπικών αγροτικών καλλιεργειών και προϊόντων τα οποία είναι φημισμένα στον νομό, την περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και σε όλη την Ελλάδα. Τα προϊόντα αυτά είναι:
1. Όσπρια (Φασόλι Τυχερού – Θράκης, Ρεβίθι, Φακή , Φιστίκι )
2. Πεπόνι «Χρυσή Κεφαλή Τυχερού» χαρακτηρισμένο ως προϊόν ΠΟΠ


    Η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. ΘΕΟΓΕΝΗΣ ενδιαφέρεται να συλλέγει τα ανωτέρω προϊόντα από παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής του Τυχερού και του Έβρου και μαζί με τα προϊόντα των μελών του συνεταιρισμού να τα εμπορεύεται, να τα τυποποιεί (όσπρια, μέλι) ή να τα μεταποιεί (παραγωγή λικέρ πεπονιού, μαρμελάδα) έτσι ώστε η αξία των παραγόμενων προϊόντων της γης της Θράκης να αυξάνεται επιφέροντας μεγαλύτερη οικονομική αξία στους παραγωγούς και στις οικογένειες τους απ’ ότι σήμερα.



4. Δραστηριότητα


Κατά το πρώτο έτος λειτουργίας της η Κοιν.Σ.Επ. επικεντρώθηκε στη συλλογή επεξεργασία και πώληση κυρίως του φασολιού και του πεπονιού, ενώ και οι υπόλοιπες παραπάνω αναφερόμενες καλλιέργειες πρόκειται να ενσωματωθούν σταδιακά στην παραγωγική διαδικασία.

Για την προβολή και προώθηση των προϊόντων η Κοιν.Σ.Επ. έχει θεσμοθετήσει :
1, Γιορτή Γαστρονομίας  (Κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του έτους)
2. Γιορτή Φασολιού-Πεπονιού  (Κάθε χρόνο στα τέλη Αυγούστου, η 2η  έγινε στις 26 Αυγούστου 2016 )

Επίσης η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. στοχεύει στην έρευνα νέων καλλιεργειών που θα ενισχύσει τους μικροκτηματίες, και θα δώσει την δυνατότητα αύξησης του εισοδήματος τους, παράλληλα με την ενθάρρυνση νέων ανέργων για την ενασχόληση τους με τον αγροτικό τομέα .
Για τον λόγο αυτό έχει έρθει σε συμφωνία με την περιφερειακή ενότητα Έβρου για την συνεργασία της επιστημονικής της ομάδας μαζί της.
Το Γκότζι Μπέρι, η Αρώνια , το Ιπποφαές , η στέβια και η κάναβις σατίβα είναι κάποιες από τις καλλιέργειες οι οποίες παρουσιάζουν ενδιαφέρον για την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.
Στην  καλλιεργητική περίοδο 2016 η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. προχώρησε στην δοκιμαστική καλλιέργεια 8 στρεμμάτων κάνναβης σατίβα.. Παρά την μεγάλη οψιμότητα ( Σπορά 3 Ιουλίου ) τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά, και δημιουργούν την βεβαιότητα ότι η βιομηχανική κάνναβη ευδοκιμεί στον Έβρο . Στην προσπάθεια αυτή ξεκίνησε συνεργασία με τη  Γεωπονική σχολή Ορεστιάδας και με τον Κοσμήτορα της κ. Κουτρούμπα Σπύρο . Με πρωτοβουλία της  ΘΕΟΓΕΝΗΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ  οργανώνεται τριμερής συνεργασία, μεταξύ της Γεωπονικής σχολής Ορεστιάδας, της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και της Θεογένης, για την αναβίωση των παλαιών καλλιεργειών, που στο παρελθόν συνεισέφεραν τα μέγιστα στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, και  την έρευνα –προώθηση νέων με στόχο την οργανωμένη αναδιάρθρωση που είναι ζητούμενο εδώ και πολλές δεκαετίες.
Η επιτυχία αυτού του εγχειρήματος θα δώσει κίνητρα σε ανθρώπους των αστικών κέντρων που έχουν την καταγωγή τους από την περιοχή και έχουν πληγεί από την κρίση, να επιστρέψουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους και να ασχοληθούν με τον κλάδο.
Η ΘΕΟΓΕΝΗΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. προχωράει στη σύσταση ομάδων παραγωγών συνδεδεμένων με την επιχείρηση, οι οποίες θα καλλιεργούν και θα παράγουν με τον ίδιο τρόπο τα προϊόντα ώστε να επιτυγχάνεται ανταγωνιστικό προϊόν. Οι ομάδες αυτές έχουν κανονισμό λειτουργίας και συνδέονται δια μέσω τριμελούς επιτροπής με την διοικούσα επιτροπή της επιχείρησης. Στόχος είναι να συμμετέχουν οι παραγωγοί, στα κέρδη της διαδικασίας συσκευασίας ή τυποποίησης και εμπορίας  των προϊόντων δια μέσω της ΘΕΟΓΕΝΗΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.
Το  30-50% των κερδών διανέμονται στους παραγωγούς στο τέλος κάθε ετήσιας εκκαθάρισης  με την μορφή μπόνους.
Έχουν συσταθεί η πρώτες  ομάδες παραγωγών. Η πρώτη είναι των οσπρίων, η οποία αποτελείται από 18 άτομα στο ξεκίνημα της, είναι αγρότες από την ευρύτερη περιοχή του Τυχερού και  έχε, 200 στρέμματα φασόλια για το 2016,( υπέστησαν ζημιά)  με παραγωγή 30 τόνους. Σε κανονικές συνθήκες εκτιμάται ότι τα ίδια άτομα θα καλλιεργούν 800 στρέμματα με απόδοση περίπου 160 τόνους
Η δεύτερη ομάδα, είναι του πεπονιού «Χρυσή Κεφαλή» και αριθμεί 23 μέλη .
Για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια τα πεπόνια «χρυσή κεφαλή» έφτασαν στην Αθήνα .όπου τις δεκαετίες 50-60 και 70 είχαν κατακλύσει τις αγορές . Η μεγάλη αγορά της πρωτεύουσας «άνοιξε» και πάλι, λόγω των προσπαθειών της επιχείρησης , αλλά κυρίως λόγω της ασυναγώνιστης ποιότητας του προϊόντος, δίνοντας προοπτική για αύξηση των παραγομένων ποσοτήτων .
Η Τρίτη ομάδα είναι των παραγωγών βιομηχανικής κάνναβης  η οποία βρίσκεται υπό σύσταση . Για συμμετοχή σε αυτήν την ομάδα έχουν δείξει ενδιαφέρον περισσότεροι από 100 αγρότες από όλη την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης . Η εκτιμώμενη έκταση για το 2017 είναι γύρω στις 2000 στρέμματα .

Εκτός από την παραγωγή  αγροτικών  προϊόντων  και την συσκευασία - μεταποίηση -  εμπορία τους η «ΘΕΟΓΕΝΗΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.»  έχει πολύπλευρες δραστηριότητες οι οποίες στοχεύουν στην κάλυψη κοινωνικών αναγκών της περιοχής  και την αύξηση της απασχόλησης:
1) Προστασία του περιβάλλοντος. Σε αυτήν την κατεύθυνση έχουν δρομολογηθεί δύο δράσεις: (α) η σύσταση Περιφερειακού συνεταιρισμού   με άλλες   ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. με σκοπό  την « Εναλλακτική  Διαχείριση  των Απορριμμάτων », με ένα καινοτόμο σχέδιο  ολοκληρωμένης διαχείρισης  των  απορριμμάτων  με την διαλογή στην πηγή, και β) η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. βρίσκεται σε διαδικασία αδειοδότησης ενός φορτηγού βοθροφόρου, για την κάλυψη των αναγκών της δημοτικής ενότητας Τυχερού με στόχο να ελαχιστοποιηθεί η ρίψη βοθρολυμμάτων σε αγωγούς ομβρίων υδάτων. Η «ΘΕΟΓΕΝΗΣ» σκοπεύει να παράσχει δωρεάν τις υπηρεσίες της σε συμπολίτες που βρίσκονται σε δομές αλληλεγγύης .
2)         Ενδοοικιστική  Συγκοινωνία: Σε αυτήν την κατεύθυνση η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. βρίσκεται επίσης σε διαδικασία  αδειοδότησης  ενός λεωφορείου  35  θέσεων  το οποίο έγινε δωρεά στην επιχείρηση με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Σουφλίου. Με  το λεωφορείο αυτό θα μεταφέρονται ηλικιωμένοι δυο φορές την βδομάδα  από τα χωριά της Δ.Ε Τυχερού προς το Τυχερό για τις επισκέψεις τους στο Ιατρείο, τα φαρμακεία και τη λαϊκή αγορά (Η δράση αυτή θα χρηματοδοτηθεί από τα κέρδη του βοθροφόρου που επίσης παραχωρήθηκε δωρεάν με την ίδια απόφαση από το δήμο.)
3)         Προώθηση ζητημάτων προληπτικής Ιατρικής και πρωτοβάθμιας υγείας
4)         Διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, ανάδειξη των παραδόσεων  της ευρύτερης περιοχής σε  συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.

5) Προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού (αγροτουρισμός, οικοτουρισμός περιπατικός κ.λ.π ) με  δυνατότητα λειτουργίας μελλοντικά παραδοσιακών καταλυμάτων.
6)  Λειτουργία  ΜΜΕ: Από την 1η Δεκεμβρίου του 2015  η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. έχει υπό την διαχείριση της, εκτός από το blogg της Κοιν.Σ.Επ. http://theogenis14.blogspot.gr, και το ενημερωτικό site  www.faros-24.gr. Ξεκίνησε δοκιμαστικά η λειτουργία διαδικτυακού ραδιοφώνου ,( faros24radio)  και ετοιμάζεται η διαδικτυακή τηλεόραση ( faros24webtv).
7) Ετοιμάζεται  εμπόριο προϊόντων, παραγωγών , Κοιν.Σ.Επ, Συνεταιρισμών , από όλη την Ελλάδα για τα καταστήματα της Θράκης .Η επιχείρηση ήδη διαθέτει ενοικιαζόμενο χώρο 200 τμ
8) Οργανώνεται τμήμα catering  για μαγείρεμα και τοπικών παραδοσιακών φαγητών, τα οποία θα διανέμονται κατ’ οίκον . Η υποδομή αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την συμμετοχή στην σύμπραξη  για την κοινωνική αλληλεγγύη, η την ανάληψη προμήθειας δομών σίτισης
9)  Οργανώνεται Δίκτυο Θρακικής Διασποράς στον Κυβερνοχώρο με την ονομασία orpfeuspirit , με σκοπό να αποτελέσει ένα ορόσημο για τη Θράκη, αφού θα επιτρέψει την άμεση διασύνδεση της με τις εκατοντάδες χιλιάδες Θρακών (απανταχού) και να δημιουργήσει έναν άμεσο διαδραστικό και αποτελεσματικό δίαυλο επικοινωνίας με τον τόπο καταγωγή τους . Πρόκειται για ένα τεράστιο δίκτυο Οικονομίας και Πολιτισμού 


5. Ωφελούμενοι – Θιγόμενοι - Ενδιαφερόμενοι


Ωφελούμενοι από τη δράση της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. είναι οι αγρότες της περιοχής στους οποίους δίνεται η ευκαιρία να βελτιώσουν τις προοπτικές  του κλάδου τους και να επεκτείνουν τις δραστηριότητες αλλά και την αγορά των προϊόντων τους. Επίσης, ωφελούμενοι είναι όλοι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής καθώς μέσα από τις παράλληλες δραστηριότητες της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. (οργάνωση γιορτών, περιβαλλοντικές δράσεις, ενδοοικιστική συγκοινωνία κλπ) εμπλουτίζεται η πολιτιστική δραστηριότητα του τόπου, προβάλλεται η περιοχή, προστατεύεται το περιβάλλον και βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Θιγόμενοι είναι οι ανταγωνιστές των προϊόντων που προωθεί η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., οι παραγωγοί και οι έμποροι οσπρίων, πεπονιού και των λοιπών προϊόντων, των οποίων οι πωλήσεις απειλούνται με περιορισμό λόγω της προώθησης ποιοτικών τοπικών προϊόντων από την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.. Επιπλέον, οι υπηρεσίες καθαριότητας του βοθροφόρου οχήματος έχουν ως θιγόμενους – ανταγωνιστές τους ιδιώτες επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή στον ίδιο τομέα.
Ενδιαφερόμενοι είναι όλοι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής καθώς τόσο από την προώθηση των αγροτικών προϊόντων όσο και από τις λοιπές δράσεις της επιχείρησης επηρεάζεται η οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή του τόπου. 


1.                 Κοινωνικός Σκοπός


Ο κοινωνικός σκοπός της επιχείρησης αποτυπώνεται στο πρώτο άρθρο του καταστατικού του:
«1. Σκοπός του Συνεταιρισμού είναι η επιδίωξη του συλλογικού οφέλους και η εξυπηρέτηση γενικότερων κοινωνικών συμφερόντων.
2. Ειδικότερα, σκοπός του Συνεταιρισμού είναι η παραγωγή προϊόντων και η παροχή υπηρεσιών για την ικανοποίηση των αναγκών της συλλογικότητας (πολιτισμός, περιβάλλον, οικολογία, εκπαίδευση, παροχές κοινής ωφέλειας, αξιοποίηση τοπικών προϊόντων, διατήρηση παραδοσιακών δραστηριοτήτων και επαγγελμάτων κ.α.) που προάγουν το τοπικό και συλλογικό συμφέρον, την προώθηση της απασχόλησης, την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και την ενδυνάμωση της τοπικής ή περιφερειακής ανάπτυξης. Για την ευόδωση των σκοπών του ο Συνεταιρισμός μπορεί να ασκήσει οποιασδήποτε μορφής οικονομική δραστηριότητα παραγωγικού, καταναλωτικού, εμπορικού, μεταφορικού, τουριστικού, οικοδομικού, αναπτυξιακού, κοινωνικού, εκπαιδευτικού ή πολιτιστικού χαρακτήρα.»




2.                 Εμπορικός Προσανατολισμός


Η επιχείρηση έχει εμπορικό προσανατολισμό καθώς ενδιαφέρεται για την προώθηση και την πώληση των προϊόντων των παραγωγών της περιοχής, ωστόσο σύμφωνα με το καταστατικό της μπορεί να ασκήσει και οποιασδήποτε μορφής οικονομική δραστηριότητα παραγωγικού, καταναλωτικού, εμπορικού, μεταφορικού, τουριστικού, οικοδομικού, αναπτυξιακού, κοινωνικού, εκπαιδευτικού ή πολιτιστικού χαρακτήρα, η οποία θα συμβάλει στην επίτευξη του σκοπού της.
Ο στόχος είναι το ηθικό εμπόριο


3.                 Κοινωνική Καινοτομία


Στη Θράκη η ερημοποίηση της υπαίθρου κατά τα τελευταία έτη είναι ένα πολύ εμφανές και δυσάρεστο φαινόμενο, στη δημιουργία του οποίου κυρίαρχο ρόλο έπαιξε το στρεβλό μοντέλο αγροτικής οικονομίας που αναπτύχθηκε τα προηγούμενα έτη. Άλλωστε είναι γενικότερο πρόβλημα του αγροτικού κλάδου της χώρας, η προβληματική διάρθρωση του αγροτικού χώρου που δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση κινήσεων ικανών να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακας και να συμπιέσουν το κόστος παραγωγής. Ο λόγος που συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι η εμμονή του γεωργικού κόσμου, παρόλο που έχει μικρές εκμεταλλεύσεις, να κινείται ανεξάρτητα.
Όμως οι νέοι αγρότες του τόπου προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις σκληρές συνθήκες της σύγχρονης αγοράς, πρέπει να βρουν τρόπους να ισχυροποιήσουν τη θέση τους έναντι του ανταγωνισμού και να βρουν νέους συλλογικούς τρόπους συμπίεσης του κόστους της παραγωγής τους και προώθησης των συμφερόντων τους. Η κοινωνική επιχειρηματικότητα στον αγροτικό τομέα είναι σήμερα ίσως ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων του κλάδου.
Επιπλέον η συγκεκριμένη επιχείρηση παρουσιάζει ποικίλα καινοτόμα χαρακτηριστικά, καθώς δεν περιορίζει το ενδιαφέρον της μόνο στην προώθηση των υπαρχόντων καλλιεργειών, αλλά αναζητεί διαρκώς νέες διεξόδους, μέσω νέων καινοτόμων καλλιεργειών ( Κάνναβη Σατίβα , ήδη μπαίνει σε μαζική καλλιέργεια),( γκότζι μπέρι, αρώνια, στέβια κλπ), νέων δράσεων (πολιτιστικών εκδηλώσεων) και μέσω επιδίωξης σημαντικότατων συλλογικών στόχων γενικότερου ενδιαφέροντος, όπως είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η ενδοοικιστική συγκοινωνία, η προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού και η προώθηση ζητημάτων προληπτικής ιατρικής. 



4.                 Τρόποι εξεύρεσης Πόρων


Η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. μπορεί να χρησιμοποιεί ως πόρους το κεφάλαιο της επιχείρησης, δωρεές τρίτων, έσοδα από την επιχειρηματική δραστηριότητα της, επιχορηγήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, την Ευρωπαϊκή Ένωση, διεθνείς ή εθνικούς οργανισμούς ή Ο.Τ.Α., καθώς και κάθε άλλο έσοδο από την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της σύμφωνα με το καταστατικό της. Επίσης δύναται να έχει πρόσβαση στη χρηματοδότηση από το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας, το οποίο συστήνεται και αναμένεται να λειτουργήσει στις αρχές του 2017 , καθώς επίσης και από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης και στον Αναπτυξιακό Νόμο.
Προς το παρόν οι πόροι στους οποίους βασίζεται η επιχείρηση είναι το κεφάλαιό της, τα έσοδα από την επιχειρηματική της δραστηριότητα
Μέχρι και σήμερα η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. δεν έχει λάβει καμιά επιχορήγηση, από καμία ευρωπαϊκή ή εθνική πηγή, ούτε έχει προβεί σε δανεισμό.
Το μεγαλύτερο μέρος του κύκλου εργασιών της προέρχεται σήμερα από την πώληση των δύο κύριων αγροτικών προϊόντων: του φασολιού και του πεπονιού. Όμως, έσοδα πρόκειται να δημιουργηθούν και από τις δευτερεύουσες δραστηριότητες της Κοιν.Σ.Επ., όπως για παράδειγμα από τη λειτουργία του βορθοφόρου οχήματος και από τις διαφημίσεις στις ιστοσελίδες και τα bloggs που διαχειρίζεται.






5.                 Επιχειρησιακή Κουλτούρα


Η επιχειρησιακή κουλτούρα της Θεογένης Κοιν.Σ.Επ.  διέπεται   από   τις   πιο   κάτω
βασικές αρχές :
-Την αρχή της αντίθεσής της στον τρόπο με τον οποίο κινείται και λειτουργεί σήμερα η παγκόσμια οικονομία, ειδικά στον αγροτικό τομέα, δηλαδή στην κυριαρχία της επιδίωξης από τους μεγάλους επενδυτές του μεγαλύτερου δυνατού κέρδους με κάθε θυσία και σε βάρος των μικρο-αγροτών, στην κυριαρχία του κεφαλαίου επί της εργασίας, σε βάρος της δημιουργικότητας στον αγροτικό κόσμο.
-Την αρχή της αλληλέγγυας οικονομίας, δηλαδή της συνεργασίας και της έμπρακτης στήριξης προς όλους τους εργαζομένους που συγκροτούν κοινότητες και συλλογικότητες και αναπτύσσουν παραγωγικές και  εργασιακές  σχέσεις  συμμετοχικές, βασισμένες στην αλληλεγγύη μεταξύ των μελών τους.
-Την αρχή της συλλογικής δράσης, της συμμετοχικής και μη καταπιεστικής εργασίας και της συνεταιριστικής οργάνωσης ως μέσων διάδοσης των ιδεών και επιδίωξης των στόχων των ανθρώπινων κοινοτήτων, ως μέσο ενδυνάμωσης της κοινωνικής συνοχής και της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης.
-Την χρησιμοποίηση των κερδών για την ανάπτυξη της απασχόλησης και την διεύρυνση των εργασιών της.
Με  βάση   αυτές  τις παραπάνω αρχές  η Κοιν.Σ.Επ. επιδιώκει να δημιουργήσει  ένα
ανθρώπινο   δίκτυο,   όσο   γίνεται   περισσότερο   οριζόντιο,   ώστε   να   αναδεικνύει   την ανθρώπινη εργασία μέσα από  τη  συλλογικότητα,   την αξιοπρέπεια  και    την ισοτιμία, απαλλαγμένη από κάθε είδους εκμετάλλευση, ώστε τα προϊόντα και οι υπηρεσίες να φτάνουν στους  χρήστες σε τιμές αξιοπρεπείς για  τους  εργαζόμενους και τους αγρότες και συγχρόνως συμφέρουσες για τους καταναλωτές.
Για την εκπλήρωση   και εξυπηρέτηση αυτών των αρχών και των σκοπών της η Κοιν.Σ.Επ. μπορεί να αναπτύσσει κάθε είδους δραστηριότητες μεσολάβησης αυτής της σχέσης εργαζομένου με τον καταναλωτή. Σε καμία όμως περίπτωση δεν επιδιώκει την επίτευξη εμπορικού κέρδους για τα μέλη της. Κάθε οικονομική δραστηριότητά της θα τείνει στην εκπλήρωση και εξυπηρέτηση των άνω μη κερδοσκοπικών φυσιογνωμικών της χαρακτηριστικών και επιδιώξεων.




6.                 Κοινωνικο-οικονομικό Πλαίσιο


Η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Θεογένης δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή του Τυχερού, όπου το κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο έχει τα χαρακτηριστικά της ακριτικής αγροτικής περιοχής.
Η κυρίαρχη οικονομική δραστηριότητα της περιοχής είναι η αγροτική. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού επίσης είναι στρατιωτικοί, ενώ αρκετοί κάτοικοι απασχολούνται στη βιομηχανία ξύλου ΑΚΡΙΤΑΣ Α.Ε.
Το Τυχερό είναι δημοτική ενότητα του Δήμου Σουφλίου, με πληθυσμό 4.099 κατοίκους στη δημοτική ενότητα και  14.898 κατοίκους στον ευρύτερο Δήμο (στοιχεία απογραφής 2011).


7.                 Παρεχόμενες Υπηρεσίες / Προϊόντα


Η επιχείρηση δραστηριοποιείται σε τέσσερις τομείς και παρέχει τα παρακάτω προϊόντα / υπηρεσίες ανά τομέα:
-                      Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης: κύρια παραγόμενα προϊόντα το φασόλι και το πεπόνι, αλλά με σχεδιασμό για άμεση επέκταση και σε νέα παραδοσιακά προϊόντα (πχ διάφορα όσπρια) αλλά και σε καινούργιες εναλλακτικές καλλιέργειες, όπως Κάνναβη Σατίβα, γκότζι μπέρι, αρώνια, ιπποφαές, στέβια κλπ.
-          Τομέας περιβάλλοντος και καθαριότητας:   υπηρεσίες  βοθροφόρου οχήματος και υπηρεσίες ενδο-οικιστικής συγκοινωνίας
-          Τομέας προώθησης εναλλακτικών μορφών τουρισμού: σχεδιασμός για δράσεις προώθησης εναλλακτικού τουρισμού
-          Τομέας ΜΜΕ: υπηρεσίες ενημέρωσης σε τοπικά θέματα αλλά και θέματα που άπτονται άμεσα των δράσεων της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. (αγροτικά, αγροτουριστικά, πολιτιστικά δρώμενα)




8.                 Ανθρώπινο δυναμικό (έμμισθοι, εθελοντές)


Σήμερα, η διοικούσα επιτροπή της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. προσφέρει υπηρεσίες συντονισμού, οργάνωσης και διοίκησης χωρίς αμοιβή. Τα μέλη της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. δε συνδέονται με σχέση εργασίας με την επιχείρηση και δεν είναι αμοιβόμενα.
Μόνιμη θέση εργασίας μέχρι στιγμής είναι 1 (μια) διοικητική ,με προοπτική εντός του 2017 για άλλες 2 (δύο) επίσης διοικητικές
Η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. απασχολεί εποχιακά (κατά τις περιόδους συλλογής και επεξεργασίας των αγροτικών προϊόντων) εργαζόμενους τετράμηνης ή πεντάμηνης απασχόλησης (7ος – 10ος μήνας). Έτσι απασχολούνται κάθε καλοκαίρι περίπου 10 εργάτες γενικών καθηκόντων, ενώ σύντομα πρόκειται να προσληφθούν με μεγαλύτερης διάρκειας σύμβαση δύο επαγγελματίες οδηγοί για το λεωφορείο και το βοθροφόρο της επιχείρησης

9.                 Στρατηγική ανάπτυξης


Επιδίωξη της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. είναι η επέκταση των υφιστάμενων δράσεων αλλά και η ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων, προϊόντων και υπηρεσιών. Σε εταιρικό επίπεδο η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. ακολουθεί μια δυναμική στρατηγική ανάπτυξης, δίνοντας έμφαση όχι μόνο σε ένα αλλά σε περισσότερα είδη ανάπτυξης:
-          Στρατηγική κάθετης ολοκλήρωσης προς τα μπροστά: στα πλαίσια αυτής της στρατηγικής η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. προτίθεται να συμμετέχει ως εταίρος στην δημιουργία μαζί με άλλες ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. από όλη την Ελλάδα, ενός καταστήματος λιανικής πώλησης συνεταιριστικών προϊόντων στην Αλεξανδρούπολη, με σκοπό τη διάθεση των προϊόντων τους.
-          Στρατηγική ανάπτυξης προϊόντων: όπως προαναφέρθηκε γίνεται δοκιμαστική καλλιέργεια νέων εναλλακτικών αγροτικών προϊόντων (Κάνναβη Σατίβα, στέβια, γκότζι μπέρι κλπ)
-          Στρατηγική ανάπτυξης αγοράς: σε αυτήν την κατεύθυνση συμφωνήθηκε συνεργασία με έναν πωλητή στη Θεσσαλονίκη και έναν στην Αθήνα και γίνεται προσπάθεια για εξεύρεση νέων συνεργατών
-          Στρατηγική διαφοροποίησης δραστηριοτήτων: όπως φαίνεται από τον πρώτο κι όλας χρόνο λειτουργίας της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που έχει ήδη ξεκινήσει ή προτίθεται άμεσα να παρέχει παρουσιάζουν μεγάλη διαφοροποίηση:  παραγωγή και την προώθηση αγροτικών προϊόντων, παροχή υπηρεσιών που προάγουν την καθαριότητα και την προστασία του περιβάλλοντος (υπηρεσίες βοθροφόρου, ημερίδες ευαισθητοποίησης σε περιβαλλοντικά ζητήματα), πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενδοοικιστική συγκοινωνία, ενημέρωση, είναι προϊόντα και υπηρεσίες με μεγάλη διαφοροποίηση.



10.            Εμπόδια


Τα εμπόδια που συναντά στη λειτουργία της η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. είναι αυτά περίπου που απασχολούν όλους όσους δραστηριοποιούνται στον κλάδο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, όπως:
-          η έλλειψη κατάλληλων και προσβάσιμων υπηρεσιών στήριξης των κοινωνικών επιχειρηματιών
-          η έλλειψη εξειδικευμένων προγραμμάτων επιχορήγησης για τη στήριξη της λειτουργίας των Κοιν.Σ.Επ. και το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον για την ανάπτυξη χρηματοδοτικών εργαλείων υποστήριξης τους
-          διοικητικά και άλλα γραφειοκρατικά εμπόδια στην ανάπτυξη της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας
-          καθώς επίσης σημαντικό εμπόδιο μέχρι σήμερα αποτελεί και η μικρή αναγνωρισιμότητα του νέου θεσμού και της αξίας της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, που έχει πολλές φορές ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίζεται με δυσπιστία και επιφυλακτικότητα η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. από το κοινό.




-           
-        Μεταποιητικές μονάδες
-           

Η  Θεογένης Κοιν.Σ.Επ, έχοντας τα πρώτα δείγματα θετικά με την αναβίωση των παραδοσιακών καλλιεργειών, στοχεύει στην κατασκευή ενός Συσκευαστηρίου – Διαλογητηρίου Πεπονιών και φασολιών. Για για τον λόγο αυτό, αναζητά τρόπους χρηματοδότησης , με πρώτη επιλογή το πρόγραμμα  Leader .

Επίσης το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια της Βιομηχανικής Κάνναβης είναι πολύ μεγάλο , όχι μόνο από παραγωγούς του Τυχερού αλλά από όλη την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και από περιοχές που βρίσκονται ακόμη πιο μακριά . Αγρότες έρχονται σε επαφή με την ΚΟΙΝΣΕΠ και δηλώνουν τη βούληση τους να ενταχθούν στην ομάδα παραγωγών που συστήνεται στο Τυχερό.
Ενδιαφέρον για  την αγορά κάποιων εκ των προϊόντων της Β. Κάνναβης , έχουν δείξει από   τις αγορές  της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, και προσφάτως από Ελληνική εταιρία  υπάρχει ενδιαφέρον για την αγορά του ανθού της Β. Κάνναβης .γ
Η δυσκολία είναι στην δημιουργία μονάδας πρώτης επεξεργασίας που αφορά κυρίως το στέλεχος .
Το κόστος μεταφοράς σε εργοστάσιο που απέχει περισσότερο από 150 χιλιόμετρα κρίνεται ασύμφορο, λόγω του μεγάλου όγκου του κορμού .
Το Τυχερό βρίσκεται στο κέντρο της Θράκης , χιλιομετρικά  απέχει από την Ξάνθη γύρω στα 130 , και από το άλλο άκρο του νομού Έβρου και της Θράκης , το Ορμένιο 140 χλμ
Αυτή η γεωγραφική θέση του Τυχερού , μάλλον το καθιστά τον ιδανικότερο τόπο για την κατασκευή ενός Εργοστασίου . Η Θεογένης αποκτά την πρώτη εμπειρία για την καλλιέργεια και ετοιμάζει την πρώτη οργανωμένη παραγωγή .
Υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές ιδιώτες για την κατασκευή εργοστασίου, η Κοιν.Σ.Επ  εξετάζει όλες τις περιπτώσεις και θα αναλάβει τις ανάλογες πρωτοβουλίες.
Η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στον αγροτικό χώρο σε όλη την Ελλάδα 












Τυχερό 7/3/2017

                                                                                 Για τη Δ.Ε
                                                                                ο πρόεδρος





                                                                          Σπύρος  Δέδογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου