Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Ασβεστοκάνναβη

 Αντιγραφή από το www.minoeco.com
Η Ασβεστοκάνναβη είναι ένα σύνθετο βιο-υλικό που παράγεται από την εντεριώνη (το εσωτερικό του κορμού) του φυτού Cannabis Sativa L. ανεμειγμένο με υδραυλική άσβεστο. Ο πυρήνας του φυτού έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πυρίτιο το οποίο του επιτρέπει να συνεργάζεται και να αντιδρά άψογα με τον ασβέστη. Η ιδιότητα αυτή του φυτου είναι μοναδική ανάμεσα σε όλες τις φυσικές ίνες. Το αποτέλεσμα είναι ένα ελαφροβαρές  μονωτικό υλικό το οποίο είναι ιδανικό για τα περισσότερα κλίματα αφού συνδυάζει θερμομόνωση και θερμική μάζα.

Όπως όλα τα παράγωγα των φυτών, έτσι και η βιομηχανική κάνναβη απορροφά CO2 από την ατμόσφαιρα καθώς αναπτύσσεται. Περαιτέρω η ενανθράκωση του ασβέστη κατα τη διάρκεια της ωρίμανσης της ασβεστοκάνναβης ενισχύει το φαινόμενο αυτό καθώς ο ασβέστης μετατρέπεται ξανά σε ασβεστολιθο, μία διεργασία η οποία μπορεί να διαρκέσει 100 χρόνια. Η ασβεστοκάνναβη είναι ένα ανακυκλώσιμο, μη τοξικό διαπνέων υλικο το οποίο προάγει ένα άνετο και υγιεινό ζωτικό περιβάλλον υψηλής ποιότητος αέρα. Παρά το γεγονός οτι είναι ένα υλικό χαμηλής πυκνότητας, είναι ανθεκτικό σε ρηγματώσεις καθιστώντας το έτσι κατάλληλο για χρήση σε σεισμογενείς περιοχές.
Η βιομηχανία του μπετόν είναι υπεύθυνη για ένα μεγάλο ποσοστό εκπομπής CO2 παγκοσμίως, καθώς η εκπομπή CO2 από την παραγωγή τσιμέντου αντιστοιχεί στο 4,5% των παγκόσμιων εκπομπών CO2 από την καύση ορυκτών καυσίμων. Επιπλέον άλλα μειονεκτήματα περιλαμβάνουν την δημιουργία σκόνης, το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας, την εκπομπή τοξικών και ραδιενεργών ουσιών όπως και την αυξημένη επιφανειακή απορροή υδάτων. Οι κίνδυνοι αυτοί μόνο επιτείνουν την ανάγκη για μια οικολογική και φιλικότερη προς τον άνθρωπο δόμηση.
hempcrete samples thumbΗ Ασβεστοκάνναβη είναι ένα από τα καλύτερα μη-τοξικά, ανανεώσιμα οικολογικά υλικά με αρνητικό δείκτη εκπομπής ρύπων, συμβάλλοντας σημαντικά στην ελάττωση του φαινόμενου του θερμοκηπίου. Οι τοίχοι αναπνέουν, το σπίτι έχει υψηλή θερμομόνωση, παρέχοντας ταυτόχρονα άνεση και ζεστασιά τις κρύες νύχτες του χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι.
 
Χαρακτηριστικά
 Πυκνότητα 260-400 kg/m3
 Τιμή λ (mK) 0.06-0.09 (m/K)
 Τιμή U 300mm πάχος τοίχου 0,23
 Πυροπροστασία ~1 hr / 10 εκ. τοίχου
 Δέσμευση ρύπων 110-165 kg/1 ton
 Υγροσκοπικότητα 3.4 x 10-5 PSI
  • Φυσική αντίσταση σε έντομα, τρωκτικά και μούχλα
  • Ανθεκτικό στα καιρικά φαινόμενα
  • Μονολιθική κατασκευή με καλή αεροστεγανότητα (χωρις απωλειες ψυξης και θερμανσης απο κενα αερος)
  • Υγροσκοπικότητα που εξομαλύνει απότομες διακυμάνσεις θερμοκρασίας και υγρασίας.
  • Αρνητικό αποτύπωμα CO2 (δεσμευση της τάξεως των 100 κιλων ανα κυβικό μετρο)
  • Πλήρως βιοδιασπώμενο

Η Ασβεστοκάνναβη έρχεται να προστεθεί ως σύμμαχος μαζί με τα υπόλοιπα φυσικά υλικά όπως το άχυρο, το χώμα, το ξύλο και τη πέτρα, στην κατασκευή σπιτιών και κτιρίων που κρατάνε για γενεές, επαναπροσδιορίζοντας την έννοια της «Οικο-δομής».

Πηγές:
  1. KannaBio - Συνεταιρισμός Βιολογικής Κλωστικής Κάνναβης
  2. American Lime Technology
  3. Hempcrete Australia PTY LTD. Energy saving eco building
  4. NRMCA Publication Number 2PCO2 Concrete CO2 Fact Sheet February 2012
  5. Hemp Materials
  6. Πηγή    http://www.minoeco.com/el/constructions/hempcrete

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου